недеља, 2. јануар 2011.

Перший Фестиваль української культури "Калина"

УЧАСТЬ НА ФЕСТИВАЛІ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ "КАЛИНА" 

В неділю 11 липня в Кулі відбувся огляд українських товариств з Воєводини під назвою "Калина", в приміщенні Міського театру, в організації Української національгої ради СЧГ, з повною підтримкою Виконраде Воєводини як головного спонсора. Перший раз виступили товариства і представники з усіх наших осередків з Воєводини. Огляд відбувся у двох частинах. В першій організована презентація традиційних українських страв, (вареники, пироги, тертюхи й інші), якими зразу вгощені учасники цієї зустрічі наших аматорів і могли записати рецепти, як їх готувати. Це викликало велике зацікавлення не тільки між нашими людьми, але і між домашнім населенням.
У великій концертній програмі виступили аматори "Коломийки" з Сремської Митровиці, КМТ українців "Кобзар" з Нового Саду, КОТ "Карпати" з Вербасу, КМТ "Іван Сенюк" з Кули та солісти (кантаутори) Іван Лешешин з Кули і Петро Закамарок з Інджії. Перед переповненим залом виснупило майже 200 аматорів, а програма тривали понад дві години. Змінювалися кращі і дитячі хореографії, народні та джередьні пісні, соло і хорові виступи і нові авторські пісні.
Як гості цієї зустрічі наших аматорів були присутні Екзарх Грекокатолицької Церкви в СЧГ Георгій Джуджар з кількома священиками, представники Посольства України в СЧГ в особах Юрія Лисенка, аташе з питань культури, Сергія Дрозда, завідуючого торгівельною місією та Ярослава-Орися Колотило, радник Міністерства культури Румунії і заступник голови Союзу українців Румунії, представники Сербсько-українського товариства з Нового Саду.
"Коломийка" на цій зустрічі показала високий рівень виконвння українських народних пісень і танців і, без сумніву, належала до найуспішніших. Як її гості виступила родина Михайла Ляховича, які для цієї нагоди приїхали аж з Канади, і цей "сімейний ансамбль" виконав кілька цікавих пісень і викликав бурхливі оплески переповненого залу гдядачів. За загальними оцінками"Коломийка", хоча належала до наймолодших за роками активної праці, виступила наймасовіше і на завидному рівні мистецького виконання.
Як загальний висновок може бути, що такі зустрічі наших товариств повинні стати традиційними, а виступи треба організувати і в інших наших осередках.
Петро Ляхович



Перший Фестиваль української культури “Калина” 2004

У неділю 11 липня 2004 р. у місті Кула, що на півночі країни у Автономному Краю Воєводина, відбувся Перший Фестиваль української культури “Калина” організатором котрого виступила Українська національна рада в Сербії і Чорногорії. Фестиваль організовано у великому залі міського Культурного центра, котрий був замалим прийняти усіх бажаючих глядачів.


            Це є вперше щоб на одному місці зібралися усі культурно-мистецькі та освітні самодіяльні товариства, де членами є українська громада і де плекається українська культура.


            Фестиваль організовано у двох частинах. Організовано презентацію української традиційної кухні у формі підготовки пирогів (вареників), тертюха та різних солодощів, що їх мали нагоду покуштувати присутні а також почути про спосіб приготування. Це викликало неабияке зацікавлення, не тільки в українців, котрі усі у домах готують згадану їжу, але і у місцевого населення, котрі дружачись з українцями знають про нашу традицію.

            У великій концертній фестивальній програмі участь брали Товариство плекання української культури “Коломийка” з міста Сремська Митровица, Українське Культурно-мистецьке товариство “Кобзар” з Нового Саду, Культурно просвітнє товариство “Карпати” з міста Вербас, Культурно-мистецьке товариство імені Івана Сенюка з Кули i кантавтори Іван Лещишин з Кули та Петро Закамарок з Інджії. Виступало коло 200 учасників і у дві з половиною годинній програмі чергувалися гопак, коломийка, метелиця, гуцулка, звучали автентичні українські пісні а про деяких з них раніше, на виступах в Україні, фахівці казали, що збережені тільки між українцями югославських країв, звучали і авторські твори нової української пісні.

            Покровителeм цього фестивалю української культури “Калина” є Міністерство культури та медій Республіки Сербії, а підтримали також поодинокі органи влади міст, де проживають українці, численні підприємства та приватні особи.
            Гостями фестивалю були представники Посольства України у Белграді, аташе за культуру Юрій Лисенко і голова торгово-економічної місії Посольства Сергій Дрозд, радниця Міністерства культури та культів Румунії і заступник голови Союзу Українців Румунії Ярослава-Орися Колотило, представники Сербсько-українського товариства з Нового Саду, а своєю присутністю фестиваль звеличав др.Георгій Джуджар, владика греко-католицького еґзархату в Сербії і Чорногорії

    Серед числених глядачів було гостей з Канади і Австралії.
            Організатори в Українській національній раді вважають, що iснування Фестивалю є важливим для того, щоб поставити громаду на власні ноги і позбутися почуття меншевартості. Цей фестиваль надасть потужний імпульс на наступний рік, коли планується організувати і круглі столи на тему української культури, етно виставку, виставку художніх творів, презентацію українського фільма тощо.

                                                                                       Інфо-служба Товариства “Просвіта”
 (КОУКЮ)

Нема коментара:

Постави коментар