недеља, 2. јануар 2011.

П'ятий Фестиваль української культури "Калина"

5. Фестиваль української культури «Калина»
Кула, 4, 5 і 6 липня 2008 р.

П’ятий Фестиваль української культури «Калина» цього року відбувався у Кулі від 4 по 6 липня. Першого дня у програмі фестивалю відкрито Етно-виставку у галериї Культурного центру Кули, у якій було виложено українські вишивки, рукодільництва з дерева, писанки, старі церковні експонати і ікони, старий хатній посуд і знаряддя. Виставка багата з вартісними експонатами а ще більше збагачена «Рушником єдности», який вишитий у ріжніх містах України....
Як ми у Сремській Митровиці пропонували, коли були технічним організатором Третього Фестивалю «Калина», щоб програму фестивалю звільнити від маніфестації «Круглий стіл» і перенести на який другий термін, аж тепер люди у організації п’ятого фестивалю зрозуміли, що ми мали рацію. У програмі не було його....
Першого дня фестивалю відбулася іще одна значна маніфестація: Конкурсна програма фестивалю у якій виступали співаки українських пісень. Співаки змагалися у дві групи: дитяча і дорослих, а у кожній групі виконано по десять пісень. У виконанні членів «Коломийки» чулася тільки одна пісня а це: «Іванку, Іванку, з того боку ярку» а співали її Олександра Сем’янів і Сандра Станич. Цей дівочий дует з Сремської Митровиці так добре виконав цю пісню, що жюрі програми мусів проголосити їх лауреатами програми у дитячій конкуренції а з тим згодилися і численні глядачі....
Центральний день П’ятого Фестивалю української культури «Калина» у Кулі була субота, 5 липня. Програма почалася Етно кухнею – промоцією українських страв. Промоція відбулася у холі школи ім. Петефі брігади, а відкрили її голова Општини Кула і голова Української Національної ради. По відкритті маніфестації всі присутні отримали по одній порції страв, у якій були варинники, тертюхи і голубці....
В тій самій школі, у спортивнім залі відбувся і урочистий концерт фольклору Українських просвітно-мистецьких культурних товариств з просторів Сербії. Сцена була гарно прикрашена всіми потрібними ознаками і прапорами Республіки Сербії і Української національної меншини у Сербії, а найвище місце зайняв Герб Української національної меншини Сербії....
Святкова програма 5 Фестивалю «Калина» розпочалася святочною піснею фестивалю «Калина» а виконав її хор УКТ «Кобзар» з Нового Саду.У зв’язку з тим три дівчини винисли коровай на вишитому рушнику і положили їх на націльне місце на сцені....
Почали чергуватися товариства одне за одним своїми найкращими точками з програми. Перше виступило КМТ ім. Івана Сенюка з Кули з такою програмою: Український народний танець «Козачок», хореограф Йосиф Сапун; Дівоча група «Галичаночки» та соліст Филип Пронек, «У вишнивому садку»; Дитячий тріо, «На вулиці скрипка грає»;Джерельна співацька група, «Зелена верба», керівник Надія Воротняк; Група танцюристів – дорослі, «Український святковий танець», хореограф Йосиф Сапун. Друге виступило КМТ «Калина» з Інджії з програмою: Джерельна співацька група, пісні: «Цвіточки – рум’яночки», «А чия то хата скраю?», «Зрівнай, Боже, гори, доли», керівник Марина Маркович. Третє виступило УКМТ «Кобзар» з Нового Саду з програмою: Співацька група, пісня «Гай зелененький», керівник Люба Ораховац; Жіноча співацька група «Лебеді материнства»; Молодша співацька група «Листочку дубовий»; Український народний танець – гуцульський козачок «Гоне вітер», хореограф Йосиф Сапун. Четверте виступило КПТ «Карпати» з Вербасу з програмою: Хор, «На городі калинонька», керівник Надія Воротняк; Старша співацька група, «Хоп, шіді-ріді Марічко», Керівник Надія Воротняк; Дівоча співацька група, «Ой, на горі два дубки», керівник Микола Чізмар; Танцюриська група, «Козачок», хореограф Славко Микитишин. П’яте виступило ТПУК «Коломийка» з Сремської Митровиці з програмою: Співацька дівоча група, «Ой, у вишнимому садочку», керівник Микола Ляхович; Дитячий танцюриський ансамбль, «Віз», хореограф Микола Ляхович; Джерельна співацька група, «Коло млина яворина», керівник Петро Ляхович; Молодіжна танцюриська група, «Гуцулка», хореограф Микола Ляхович. По закінченні тої частини програми виступли гості: КПТ «Карпати» з Липовлян (Хорватія) і КМТ ім. Тараса Шевченка з Прнявору (Республіка Серпська – Боснія і Герцеговина). З одною точкою виступили гості з України «Веселі Галичани» з Тернополя. Вони хотіли тільки показатися глядачам і на той спосіб запросити їх на ціловечірний концерт, який мав відбутися третього дня фестивалю у тому самому залі, а мають виступити і фольклорний ансамбль «Надзбручанка». У всі дні 5. Фестивалю української культури у Кулі програми кінчилися спільною вечерою і забавою у супроводі українських пісень і танців. І цей фестиваль здав екзамен і вписався у ряд успішних культурних маніфестацій у українській громаді у Сербії...


ПІДСУМКИ ФЕСТИВАЛЮ „КАЛИНА - 2008”
П’ятий Фестиваль української культури в Сербії „Калина - 2008” відбувся 4, 5 і 6 липня 2008 року в Кулі. І поки учасникам програми Фестивалю вже давно "вляглися" враження, організаторам ще надовго залишилося звітувати про підсумки, аналізувати деякі організаційні та програмні недосконалості та з того взяти уроки, звести фінансові розрахунки й витрати тощо.


Оргкомітет Фестивалю "Калина - 2008" все ж таки був найбільше відповідальним за результати - успіхи й недоречності, хоча й треба відзначити роль і вплив інших інституцій та осіб, причетних до успіхів або недоліків Фестивалю.
Звіт голови Оргкомітету Євгена Кулеби появився вже 14 липня і на першому читанні в Кулі набрав чимало похвал, але й зауваг та пропозицій. Цей звіт із доповненням пізніше передано на розгляд Раді Фестивалю "Калина - 2008", сесія якої відбулася 31 липня в Новому Саді.
У цьому звіті висвітлено:
З відзначенням маленького 5-річного ювілею Фестиваль української культури "Калина - 2008" відбувся 4, 5 і 6 липня в Кулі, з нагадуванням, що й перший, засновчий Фестиваль "Калина" відбувся п'ять років тому також у Кулі, засновником якого є Національна рада української національної меншини в Сербії. З кожним роком Фестиваль "Калина" просувався до Вербасу, Сремської Мітровиці, Нового Саду, щоб вдруге відбутися в Кулі. Оргкомітетом п'ятого, також як і першого Фестивалю "Калина", була керівна рада Філії Товариства "Просвіта" в Кулі, у складі якого був Євген Кулеба, голова Філії, та члени: Надія Воротняк, Катерина Ключковська, Славко Микитишин, Михайло Крижачек, Йосиф Сапун та Любомир П’єкний, а для потреб маркету Фестивалю залучено й Василя Дацишина, редактора україномовних передач явного сервісу Радіо-Телебачення Воєводини.
Кожний з членів Оргкомітету Фестивалю мав відповідне завдання і право обрати групу виконавців - волонтерів - для свого сектору відповідальності. За підсумками статистики, Оргкомітет Фестивалю "Калина - 2008" складався із 40 осіб.
Програма Фестивалю "Калина -2008" складалася з п’яти заходів. 4 липня у галереї Культурного центру в Кулі відбулося відкриття виставки етноматеріалів: української вишивки, деревообробництва і писанкарства. Одночасно це було відкриття Фестивалю "Калина - 2008". Фестиваль відкрив голова Оргкомітету та Ради Фестивалю Євген Кулеба, а участь брали Мирослав Калинюк, голова Національної ради української національної меншини, та Олександр Кириченко, радник у Посольстві України в Сербії. З цієї нагоди зачитано вітального листа Міністра культури і туризму України Василя Вовкуна. На відкритті виставки присутніми були делегації Львівської і Тернопільської обласних рад та державних адміністрацій.
Виставку етноматеріалів, експонатами якої в більшості були вироби українців із Сербії та Сестер Служебниць НДМ, підготували Любомир П'єкний та його дочка - дизайнер Наташа П'єкна з допомогою Сестер Служебниць із Вербасу.
Центральне місце на виставці посів Рушник національної єдності Тернопільської області, якого спеціально для цієї нагоди на прохання голови Оргкомітету привезла Тернопільська делегація. За словами гостей і присутніх виставка була дуже добре підготована і на найкращий спосіб презентувала багатство українського мистецтва та рукодільництва.
Того ж вечора, 4 липня, у залі Культурного центру в Кулі відбулась Конкурсна частина Фестивалю, на якій змагалося 22 співаки за найкраще виконання українських пісень - 11 у категорії дитячого віку та 11 дорослих співаків, - в супроводі фестивального оркестру під керівництвом Ярослава Кулеби. Виконавців-співаків оцінювало тричленне фахове журі, яке виділило 12 нагород за перше, друге і третє місце в дитячій та категорії дорослих за жіночі та чоловічі голоси.
Організація конкурсної частини та виконавці Фестивалю високо оцінені, всіх учасників з оваціями вітав переповнений зал глядачів. Під час ради журі на сцені виступали аматори Українського товариства ім. Тараса Шевченка з Баня-Луки (Боснія) з репертуаром українських хорових пісень і танцювальних хореографій.
Заувага членів Оргкомітету була на некоректне функціонування підсилювачів звуку для оркестру, швидкий темп виконання точок, через яке деякі учасники-співаки, зокрема діти, розгублювались, було зауваг на оцінку роботи жюрі. Схвалено, щоб у майбутньому до складу журі запропонувати фахівців зі знанням української мови. Апельовано, щоб на конкурсну частину зголошувалось більше дітей, зокрема зі Сремської Мітровиці, Нового Саду та Інджії, яких цього року майже не було.
5 липня, у ресторані школи ім. Петефі Бригади, відбулася презентація та дегустація української кулінарії. Цю маніфeстацію підготувала і презентувала Катерина Ключковська, а у підготовці українських страв: пирогів, гречаних голубців і тертюхів, - участь брали українські господині з Кули. Українські страви були дуже смачними, хвалили їх учасники, і не лише українці.


Того ж дня у спортивному залі школи ім. Петефі Бригади відбувся урочистий концерт українських товариств зі Сербії: з Кули, Вербасу, Сремської Мітровиці, Нового Саду та Інджії, а гостями були Українське культурно-просвітнє товариство ім. Тараса Шевченка з Прнявору (Боснія) і Культурно-просвітнє товариство "Карпати" з Липовлян (Хорватія). Кожне із названих товариств, за регламентами Фестивалю, на сцені одержало можливість на 20 хвилин виступу, якщо їхній репертуар складався з музичних точок хору або групи співаків, солістів, оркестру і танцювальних точок, або лише 10 хвилин виступу, оскільки їх репертуар складався лише з частини згаданих програмних точок.
На закінчення урочистого концерту з частиною програми виступив вокально-інструментальний ансамбль "Веселі Галичани" з Тернополя, лише як увертюра та наява їхнього концерту на Фестивалі "Калина", який відбувся 6 липня.
Ця маніфестація, за оцінкою багатьох глядачів та фахових осіб, оцінена як значний крок у підвищенні рівня мистецького вислову на сцені, порівняно з попередніми чотирма фестивалями української культури в Сербії, які сприяють плеканню українських традицій та самобутності. За цей захід на Фестивалі, як і за конкурсну частину, були відповідальними Надія Воротняк і Славко Микитишин. Усі учасники концерту одержали Подяки за участь у Фестивалі.
Зауваги членів Оргкомітету на цей концерт знову були у недосконалому озвученні сцени, хоча технічне обладнання було на високому професійному рівні.
6 липня відбувся ціловечірній концерт двох професійних ансамблів з України: танцювальний ансамбль "Надзбручанка" та інструментально-вокальний ансамбль "Веселі Галичани" з Тернополя, які діють при Тернопільській філармонії. Був це вінок для Фестивалю "Калина - 2008" і презентація української культури на академічному рівні, яка плекається в Україні сьогодні. Були це віртуозні точки театральної презентації української традиції, співу і танцю, які довго залишаться у спогадах глядачів. Нагадуємо, що два згадані ансамблі з Тернополя зі своїми концертами по закінченні Фестивалю "Калина - 2008" виступали й на сценах в Інджії та Сремській Мітровиці.
Для потреби Фестивалю ангажована "Аудіо-Бустер" - професійна фірма, яка працює з освітленням і озвученням на сцені. Було зауваг на операторів звуку, які на деяких заходах не працювали професійно.
Сценографію поставив Йосиф Сапун, дизайн якої усім сподобався.
На спільних вечерях для учасників програм, 5 і 6 липня, була організована "жива музика", яка прикрасила фестивальне свято культури в Кулі.
Члени Ради Фестивалю мали зауваги на недосконалість друкованих пропагандних матеріалів для Фестивалю "Калина - 2008", на неблагочасові заяви товариств та помилкових даних про свій репертуар, на недомовлене запрошення поодиноких ансамблів, на відсутність делегації Львівської обласної ради на закритті Фестивалю, на відсутність запрошених гостей з Уряду Воєводини та з урядів деяких общин, з яких походять українські ансамблі - учасники Фестивалю, на недотриману домовленість символічної оплати за роботу членів Оргкомітету.
Рада Фестивалю вдячна всім спонсорам, які допомогли, щоб це свято української культури було достойно відсвятковане.
(КОУКЮ - Євген Кулеба)

Нема коментара:

Постави коментар