недеља, 2. јануар 2011.

Другий Фестиваль української культури "Калина"

II Фестиваль української культури “Калина”

У місті Вербас в Автономному краї Воєводина (Сербія) 24 та 25 червня організовано ДругийФестиваль української культури “Калина”. Це є центральна маніфестація презентації української діаспори Сербії і Чорногорії,організатором якого є Українська національна рада.
Фестиваль складався з декількох сегментів. Першого дня у міській галереї Вербасу відкрито виставку художніх творів образотворчого мистецтва українців котрі живуть у Сербії, Віктора Зубка з міста Челарево, Соні Ардан з Нового Саду, та гостя Аніти Присташ з Боснії і Герцеговини. Володимир Кравченко з Нового Саду презентувався частиною специфічного оздоблення шкаралупи яєць а Сестри Служебниці Пречистої Діви Марії Монастиря новіціяту у Вербасі виставили власні роботи народного мистецтва, рушники, сорочки, писанки.
У міській бібліотеці Вербасу проведено круглий стіл на тему української культури та обговорено актуальні питання у Товариствах й можливості проводити спільні едукативні програми. Участь брали представники Товариств учасників Фестивалю, КМТ ім. Івана Сенюка з міста Кула, Товариства плекання української культури “Коломийка” з Сремської Митровиці, Українського КМТ “Кобзар” з Нового Саду та Культурно-Просвітнього товариства “Карпати” з Вербасу.
На завершення першого дня відбулася конкурсна програма презентації українських народних пісень. На конкурс заявилося 25 учасників, котрі виконали 19 пісень у молодіжній та дорослій конкуренціях.
Другого дня Фестивалю на площі перед спортивним комплексом у Вербасі організовано презентацію частини української кулінарії. Організатори підготовили пироги (вареники) та тертюхи і учасники та усі присутні покуштували ці українські страви, а все було як вступна частина до великого Святочного фестивального концерту, де участь брало коло 300 учасників, котрі презентувались з програмою українських пісень та танців. Крім вже згаданих Товариств з Сербії участь брали і гості – самодіяльний колектив української громади Боснії і Герцеговини КПТ ім. Івана Франка з села Хорвачани та вокально-інструментальний ансамбль “Українські барви” з Києва.
Фестиваль української культури “Калина” зібрав коло 1700 глядачів, викликаючи одночасно увагу широкого кола посередництвом Засобів масової інформації а й підтриманий з боку органів влади СО Верба, найвищі представники у особах голови Желька Лаїновича та завідучого у справах культури Мирослава Алексича привітали Фестиваль та фінансово й організаційно підтримали Фестиваль. Присутністю звеличали ці заходи української громади представники Посольства України у особі Першого секретаря Юрія Лисенка із сім`єю, представники духовинства.
Серед числених глядачів було гостей з Канади, Австралії, Хорватії, Боснії та Німеччини. Фестиваль української культури “Калина” привітали Українська Всесвітня Координаційна рада та Європейський Конгрес Українців.
Фотографії з Фестивалю української культури „Kалина 2005“ 
                       
                                                                                 Iнфослужба Товариства “Просвіта

(КОУКЮ)

Нема коментара:

Постави коментар