недеља, 2. јануар 2011.

Шостий Фестиваль української культури Калина"

6. Фестиваль української культури «Калина»
Вербас 26-28 червня 2009 р.

     На цьогорічному Фестивалі української культури «Калина» представили свої культурні осягнення всі товариства з Воєводини, які плекають українську культуру. Між тими товариствами виступило Товариство плекання української культури «Коломийка» з Сремської Митровиці. Воно звернуло на себе увагу якісними виступами а окрему увагу звернуло на себе, коли з двох автобусів вийшли понад 8о членів «Коломийки» всі вбрані в однакові майки з амблемою «Коломийки».
     Члени «Коломийки» брали участь на всіх маніфестаціях фестивалю а перша з них була виставка у Галереї Культурного центру. Тут були виложені вироби Вишивальної секції Товариства «Коломийка» а також і інших жінок, які брали участь на маніфестації «Краса української вишивки» в організації Товариства «Коломийка». Тут брали участь жінки з Вишивальної секції Товариства «Коломийка»: Софія Писанюк, Анна Ляхович, Марина Ілчешин, Олена Іванович, Наташа Ляхович, Славка Канюга і Віда Ворінський.
    Другого дня фестивалю «Калина» відбувалася маніфестація  Конкурсна програма співаків в кінотеатрі «Югославія». Між піснями у програмі було чути і чотири пісні, яких виконували співаки Товариства «Коломийка»: Іван Стефанюк співав пісню «Гори, гори», Моніка Барат співала пісню «Струмочок, Олександра і Олександр Закамарок співали пісню «Мої ясени» і Снежана Йосіпович і Даяна Курман співали пісню «Ой у гаю при Дунаю».
     Тепер, коли цей концерт відбувся, можемо сказати, що ми пишаємося нашими співаками. Вони дуже добре приготовилися і, коли журі проголошував переможців, то коломийчани вибороли два перші і два треті місця: Іван Стефанюк у чоловічій категорії завзяв перше місце, Моніка Барат у дівочій категорії завзяла перше місце, Олександра і Олександр Закамарок у категорії дорослих дуетів завзяли третє місце а Снежана Йосіпович і Даяна Курман у категорії дівочих дуетів завзяли третє місце.
     Третього дня фестивалю відбувалася центральна маніфестація Святочний концерт товариств а перед тим Презентація української кулінарії у Спортивному центрі ім. Драґо Йовович. Перед початком Святочного концерту всі мали можливість деґустувати українські вариники у холі Спортивного центру і так окріпитися для значного виступу перед глядачами.
     На Святочному концерті було заплановано, щоб «Коломийка» виступала п’ята по черзі так що прийшлося трохи довше чекати. Добре що за той час могли дивитися на програму попередніх учасників. Програма відбувалася на сцені, яка була на підлозі залу і це нам не подобалося.
     Танцюристи і співаки «Коломийки» дуже добре приготовилися для цього виступу. Перший виступив молодший танцювальний ансамбль з танцем «Чабанські ігри» а за ними вийшли на сцену співаки вокальної групи джерельних пісень. Вони відспівали пісні: «Ой, пливли гусоньки» і «Ой, там за горою жито з травою». Мішана вокальна група вийла на сцену з великим числом членів і вже з тим привернула на себе увагу. Групою керував і дірігував Богдан Лукач. Ця група відспівала пісню «В саду гуляла» у супроводі оркестру товариства. Останній виступив молодіжний танцювальний ансамбль з танцем «Гопак». Цей ансамбль справді уміло виконав цей танець а глядачі цілий час підтримував його оплесками. Гратулюємо всім учасникам і керівникам «Коломийки» на добре приготованій і виконаній програмі на 6. Фестивалі української культури «Калина». Товариство плекання української культури «Коломийка» іще раз доказало, що заслужено займає ведучу позицію між іншими подібними товариствами у регіоні.

     

6. Festival ukrajinske kulture "KALINA" (Srbija)


U Vrbasu održan 6. Festival ukrajinske kulture "KALINA", KPUU "Taras Ševčenko" gostovalo je prve večeri Festivala 27.06. zajedno sa još šest ukrajinskih kulturno umjetničnih društava sa prostora bivše Jugoslavije. 28.06. održao je  cijelovečernji koncert   Zaslužni prikarpatski ansambl pesama i igara Ukrajine "Verhovina". Organizacija manifestacije je bila na veoma visokom nivou, takođe bila je i dobro posjećena. Domaćin festivala bio je KPD "Karpati" a  organizator Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine Republike Srbije.

Vladan Vukadin
KPUU "Taras Ševčenko" Banja luka


Нема коментара:

Постави коментар