недеља, 2. јануар 2011.

Третий Фестиваль української культури "Калина"

3. Фестиваль української культури "Калина"

ІІІ Фестиваль української культури
„КАЛИНА” 2006 р. Сремська Митровица

Організація 3-го Фестивалю української культури „Калина” 2006 р. у Сремській Митровиці
″Вісник Коломийки″ ч. 30 – червень 2006 року
Національна рада українців Сербії є організатором Фестивалю української культури „Калина”, а кожного року відбувається у другому українському центрі. Так верішено, щоб Товариство плекання української культури „Коломийка” було технічним організатором і господарем третього Фестивалю „Калина”. Національна рада пропонувала Керівній раді Товариства „Коломийка”, щоб обрали Раду Фестивалю і, щоб нею керували Іван Мороз, Петро Ляхович і Петро Копестенський. На засіданні Керівної ради „Коломийки” обрано Раду Фестивалю а кожному членові наділено обов’язок. Ось вона: Іван Мороз – голова і технічні справи, Петро Ляхович – заступник голови і голова Програмної комісії, Петро Копестенський – заступник голови і технічні справи, Анна Ляхович – фінанси, Славка Канюга – Етно кухня, Іван Грегус – реклямування і спонзори, Іван Ворінський–прийом гостей, Еміл Ляхович – Етно-художня виставка, Соня Мороз – Конкурс співаків, Микола Ляхович – Урочистий концерт, Борис Небесний – Круглий стіл-нарада, Ярослав Сем’янів – технічна служба і члени: Елена Букінац з Кули, Славко Микитишин з Національної ради, Славко Барановський з Вербасу, Мирослав Калинюк з Нового Саду і Оксана Стецюк з Інджії.
Петро Ляхович – голова Програмної комісії і члени: Микола Ляхович, Соня Мороз, Еміл Ляхович, Оксана Стецюк і Младен Ворінський перші вз’ялися до праці. Перше розписали конкурсні заяви для учасників на усіх манифестаціях Фестивалю, а це було уже у місяцях лютому і березні.
Один з важних кроків у організації Фестивалю був прийом делегації Ради фестивалю у Општині Сремської Митровиці , а прийняли її Мир Општини пан Зоран Міщевич і Начальниця Општинського правління культури і спорту пані Зоріца Ґашпар. Ми уже писали про цю зустріч у попередньому Віснику.

ЕТНО-ХУДОЖНЯ ВИСТАВКА
″Вісник Коломийки″ ч. 30 – червень 2006 року

Конферансу говорили Теодор і Марина Канюга:
Перший фестиваль української культури „Калина” відбувся два роки тому у Кулі, коли українці Воєводини започаткували свій фестиваль. Не було легко почати, але спільними силами усіх здійснилася довгорічна мрія. Другий фестиваль відбувся у Вербасі але вже своїм змістом перевершив перший, а цей третій Фестиваль української культури „Калина” переселився до Сремської Митровиці а всі бажаємо, щоб був успішний і щоб виконав свій обов’язок, тобто представив культурно мистецьку творчість українців Сербії.
Організатором фестивалю є Національна рада українців Сербії а помогли Міністерство культури Сербії, Міністерство закордоних справ України і Скупштина општини Сремської Митровиці, котра помогла дістати усі ці потрібні приміщення для проведення фестивалю.
Велика честь припала Товариству „Коломийка” бути технічним організатором а можна сказати і господарем третього фестивалю „Калина” 2006 року.
Зоріца Ґашпар у своїй промові найбільше говорила про товариство „Коломийка”, бо це домашнє Товариство добре пізнає, а наголосила ще, що і вона є його членом. ( Вона є один із засновників „Коломийки” в реєстрації). Вона наголосила, що їй дуже подобаєть особистий спосіб, на котрий українці Сремської Митровиці плекають свою культуру. У дальшій промові поздоровила гостей у Сремській Митровиці, побажала їм доброго перебування у Сремськй Митровиці, побажала, щоб фестиваль відбувся успішно, а від особистого імені і від імені міста господоря відкрила 3-ій Фестиваль української культури „Калина”.
Думка про започаткування такого фестивалю народилася у українській громаді уже давно, але його підштовхнуто у Національній раді кілька років тому і тому Рада вважається організатором і головним покровителем.
Заступник голови Мирослав Калинюк від імені Національної ради українців Сербії привітав учасників Етно-художньої виставки, а всім іншим гостям побажав успішного виступу на всіх інших манифестаціях Фестивалю.
Координатор Етно-художньої виставки Еміл Ляхович вручив учасникам грамоти подяки а за той час ми їх представили.
Віктор Зубко, народився 1949 року у Чіті біля Байкалського озера. Здав матуру на Академії художних мистецтв у Львові (Україна), відділ малярство. Брав участь на багатьох самостійних і спільних виставках у Еспанії, Японії, Канаді, Україні і Сурбії. Крім орігінальної мистецької праці, з успіхом займається іконописанням біблійних тем. Брав участь на всіх Фестивалях української культури «Калина». З 1991 року проживає і працює в Челареві.
Соня Ардан, народилася1975 року у Новому Саді. Здала матуру на Академії мистецтв у Новому саді на відділі для художньої графіки. Вана член СУЛУВ-у від 2001 року. Брала участь на більше самостійних і багато спільних виставок. Працює професором фотографії у середній школі дизайну у Новому саді.
Дарко Ляхович, народився 1979 року у Сремській Митровиці. Художництвом займається від 2000 року як аматор. На його картинах найбільше пейзаші і човни на воді, у напрямі реалізму. Брав більше разів на спільних виставках і мав успіху на оглядах художників аматорів АК Воєводини. Проживає і працює в Білгороді
Дитяча худажня колонія "Кобзар", яка відбувалася у січні 2006 року в приміщенні УКМТ "Кобзар". Колонією керувала Соня Ардан.

Вишивальна секція «Коломийки» працює вже кілька років у рамках Товариства плекання украхнської культури «Коломийка». Своїми працями ця секція брала участь на більше Етно фестивалів і Фестивалях «Калина». Ця секція виробляє костюми для товариства і прикрашує грекокатолицьку церкву у Сремській Митровиці.
Надія Дума народжена 1982 року у Сремській Митровиці. Виробляє предмети з дроту, перлин і гіпсу.
Члени Товариства плекання української культури „Коломийка” представили частину своєї програми.
Запрошено присутніх розглянути виставку. Повідомлено їх, що того самого дня можуть іще подивитися на Концерт українських пісень, який відбудеться в театрі „Добріца Мілутінович” о 19-ій годині.

КОНЦЕРТ СПІВАКІВ АМАТОРІВ
″Вісник Коломийки″ ч. 30 – червень 2006 року 


КОНФЕРАНСА: Теодор і Марина Канюга
Шановні пані і панове, добрий вечір. Вітаємо вас на Концерті співаків аматорів, який є частиною 3-го Фестивалю української культури „Калина”.
Поздоровляємо і слухачів Радіо- дифузної мережі Воєводини, Радіо Нового Саду, які слхають нас у прямій передачі.
На самому початку запрошуємо голову Фестивальної ради пана Івана Мороза, щоб звернувся до вас і поздоровив гостей і учасників.
- Іван Мороз поздоровив співаків- учасників конкурсного концерту і офіційно відкрив цю частину програми фестивалю. Він запросив коротко звирнутися до глядачів гостя з України пана Олега Михайлова голову Обласної ради Бучачької області.
У офіційній порграмі буде виконано 10 пісень у дитячій категорії і 10 у категорії дорослих. Співаків буде супроваджати оркестра під керівництвом Володимира Марушича а найкраще виконану пісню проголосить журі у складі Проф. Воїслав Бугарскі, с. Цецілія і Соня Мороз.
На самому початку залунає Святочна пісня Фестивалю „Калина” а пісня називається „Калина” автора Михайла Ляховича а виконають її співаки Товариства плекання української культури „Коломийка”.
Спавіли Любіца, Еміл і Петро Ляхович і Дівоча вокальна група „Коломийки”.
Починаємо з піснями у дитячій категорії.

1. Канюга Катарина з Сремської Митровиці є член Фольклорного ансамблю і вокальної дівочої групи Товариства „Коломийка”. Вона заспіває пісню: „Ой, гарна я гарна”.
2. Йовановскі Соня з Кули є членом Культурно-мистецького товариства „Іван Сенюк”. Вона є активна у вокальному та декляматорському гуртках у своєму товаристві. Вона заспіває пісню: „Не сама, не сама” ( Ця пісня не виконана, бо співачка у останій час відказала)
3. Канюга Сузана з Вербасу є членом Культурно-просвітнього товариства „Карпати”. Співає як соліста, у джерельній групі та у хорі свого товариства. Вона представиться піснею: „Седжу я край віконечка”. ( ця пісня не виконана бо співачка відказала участь на концерті )
4. Мойсовскі Данієла і Семянів Олександра з Сремської Митровиці, є членами Товариства плекання української культури „Коломийка”. Вони обедві є активними у фольклорному ансамблі і є членами дівочої вокальної групи у своєму товаристві. Вони заспівають пісню: „Ой, на горі два дубки”.
5. Солдат Мирослав з Кули є членом Культурно-мистецького товариства „Іван Сенюк” і є активний у оркестрі і вокальній групі у своєму товаристві. Він заспіває пісню: „Розпрягайте хлопці коні”.
6. Ляхович Олександра з Сремської Митровиці є членом Товариства „Коломийка”. Олександра є активною у танцювальному ансамблі, у оркестрі та у дівочій вокальній групі у своєму товаристві. Вона представиться з піснею: „Стоїть гора високая”.
7. Тандарі Єлена з Кули є членом Культурно-мистецького то-вариства „Іван Сенюк”. Вона є активною у хорській, вокальній та декляматорській секціях у товаристві а заспіває нам пісню: „Хлопці кучеряві”.
8. Мороз Никола з Сремської Митровиці є членом Товариства „Коломийка”, є активний у фольклорній і декляматорській секціях у товаристві. Никола предсравиться піснею: „Світе, місяць нічку”.
9. Ключковська Таня і Пронек Філип з Кули є членами Культурно-мистецького товариства „Іван Сенюк” . Таня і Філип є активні у фольклорній секції і співають у вокальній групі „Галичаночки” а також і у декляматорському гуртку. Вони заспівають пісню: „Гоп, шіді – ріді”.
10. Станіч Сандра з Сремської Митровиці, член Товариства „Коломийка” і є активною у фольклорнім ансамблі і дівочій вокальній групі у товаристві. Вона представиться піснею: „Козак од’їжджає”.
Шановні глядачі і слухачі, ви почули усі пісні виконані у дитячій категорії а зараз переходимо до категорії старших, де також буде виконано 10 пісень.
1. Воротняк Надія і Вуячич Галина з Вербасу а представляють Культурно-просвітне товариство „Карпати”. Надія є дірігентом хору, мистецький керівник джерельної групи і соліста а Галина є членом джерельної групи, мистецький керівник драм-гуртка і соліста. Цей дует представиться піснею: „У горах сеніх”.
2. Закамарок Петро з Інджії , член Культурно-мистецького товариства „Калина”. Він багато разів виступав як кантавтор а зараз заспіває пісню: „Я сьогодні від вас відїжджаю”.
3. Канюга Надія з Вербасу, член Культурно-просвітнього товариства „Карпати”. Вона бере участь у хорі і є співак-соліста а тепер заспіває пісню: „Червона рожа не зівяла”.
4. Мученскі Софія і Сабадош Хелена з Вербасу, є членами джерельної групи, хорської та драм-секцій а співають як солісти. Цей раз представляться піснею: „Перелаз, перелаз”.
5. Міцковська Єлена з Кули є член Культурно-мистецького товариства „Іван Сенюк” і є активною у вокальному гуртку у товаристві. Зараз заспіває пісню: „Тече вода каламутна”. ( ця пісня також не виконана з тої самої пречини )
6. Микитишин Славко з Вербасу, член Культурно-просвітнього товариства „Карпати”, мистецький керівник фольклорного ансамблю, активний у джерельній групі та у хорському та драм-гуртку. Він заспіває пісню: „Висить ябко, висить”.
7. Бойко Маріана з Нового Саду є членом Українського культурно-мистецького товариства „Кобзар”. Вона тепер представиться піснею: „ Горіла сосна, палала”.
8. Ляхович Петро і Ляхович Еміл з Сремської Митровиці, члени Товариства „Коломийка”. Петро є мистецький керівник джерельної групи а Еміл вже виступав у джерельній групі і є керівник етнографічної секції. Цей дует уже виступав разом а тепер представляться піснею: „Їхали козаки із Дону до дому”.
9. Сеґеді Янко з Вербасу, член Культурно-просвітнього товариства „Карпати”. Він є соло-співак, активний у хорі і джерельній групі у товаристві. Тепер заспіває пісню: „Їхав козак за Дунай”.
10. Тамаш Славка і Тамаш Михайло з Вербасу, члени Культурно-просвітнього товариства „Карпати”, активні в хору і в джерельній групі, багато разів виступали як дует. Тепер представляться піснею: „Козаче, козаче”.
Поки журі виконує свій завдаток, ми маємо честь привітати гостей які представляться вам своєю програмою. Найперше виступить чоловічий квартет „Бучачани” з міста Бучач з України. Вони самі представляться вам кількома піснями. Керівник цього квартету звирнувся до глядачів теплиме словами а їхні пісні у супроводі баяна прозвучали прекрасно, відлучаючи присутних від дійсності переносячи їх у надреальне почуття.
Тепер почуємо Вокально-інструментальну групу „Зорепад” з Бучачу з України. Вони також представляться з кількома піснями.
Це дует, який виконує модерну- сучасну музику , а також гарно прозвучали їхні пісні.
І на кінці запрошуємо співаків Культурно- просвітних товариств „Іван Франко” з Вуковару і „Україна” з Славонського Броду, щоб і вони нагородили своїми гарними українськими піснями. Мистецький керівник цього хору є Мирослав Семенюк, а диригентом є Лариса Углешич.
Ці два товариства представилися окремою а також і спільною програмою, яка також дуже подобалася глядачам.
Після усьої програми цієї маніфестації, усі співаки офіційної частини програми запршені на сцену, щоб були проголошені найкращі. Переможці нагороджені грамотами і подарунками від організатора.
У дитячій категорії перше місце осягла Сандра Станич , друге Олександра Ляхович а третє Соня Йовановська. Нагороду глядачів отримав дует Ключковська-Пронек.
У категорії дорослих перше місце виборов собі дует Воротняк- Вуячич, друге Янко Сеґеді, третє Петро Закамарок а нагороду публики дістав дует Ляхович- Ляхович.
У цій нагоді, коли на сцені були усі співаки вийшов на сцену пан Олег Михайлів і обдарив подарунками співаків, Національну раду і Товариство „Коломийка”.

Круглий стіл – Нарада
″Вісник Коломийка″ ч.31 – липень 2006 року
Третя манифестація 3-го Фестивалю української культури „Калина” 2006 року у Сремській Митровиці є „Круглий стіл – Нарада”, а відбулася 24-го червня о 10-ій годині у міській бібліотеці „Глігоріє Возаревич”.
Темою „Наради” була „Українці на просторах бувшої Югославії ІХ – ХХ століть”.
За координатора „Наради” обрано м-г Бориса Небесного а він вибрав Керівну раду „Наради” у складі: Іван Терлюк, Павло Головчук і Іван Мороз. Крім них на „Нараді” ще брали участь: Ярослав Комбіль, Славка Паньків Карпа, Андрій Хевка, Лука Хайдукович, м-г Средоє Лалич і Василь Дацишин.
Теми викладань були:
Ярослав Комбіль: „КПТ „Карпати”
Іван Терлюк: „Історія нашої діяспори – на порзі нового життя”
Павло Головчук: „Картини нашого минулого”
Славка Паньків – Карпа: „Стан і перспектива вивчання української мови у Хорвації”
Андрій Хевка: „Життя переселенців з України в село Селище у Боснії”
Василь Дацишин: Інформування рідною мовою у Сербії
Борис Небесний: Етно-історичний пупівник через Сербію українців
Вислала роботи ще: Борис Гралюк та Славко Бурда з Хорватії, Петро Мірецький з Польщі та Михайло Ляхович з Канади.
Охота існує, щоб зібрані роботи заохотили поробити на тому, щоб більш сістиматично вишукувати дані з нашого минулого, а уже написані матеріяли овормити у одній монографії.

Етно-кухня
Презентування українських страв
″Вісник Коломийки″ ч. 31 – липень 2006 року 

Координатор цієї манифестації була Славка Канюга а у підготовці страв помагали: Софія Писанюк, Софія Чорна, Славка Басіщюк, Славка Капроцька, Анна Ляхович, Ганя Саламун, Ольга Грегус, Анкіца Лукач, Аранка Сем’янів, Надія Дерень, Драґа Рокич, а помагали Іван Писанюк, Йосип Кравець,Владо Дерень, Фетько Канюга і багато інших. Як уже стало традиційним, за цю нагоду приготовляються вариники і тертюхи. Ці страви ділилися перед театром „Добріца Мілутінович” з початком о 17-ій годині. Дуже багато людей мали спробувати ці смачні страви, а їх було так багато приготовано, що навіть залишилося на пізніше. Всі потверджували, і гості і домашні мешканці, а навіть і мер Општини пан Зоран Міщевич, що страви смачні, а багато їх і наїлися.
Тут на тому місці, від 17-ої до 19-ої години було дуже багато людей, бо всі збиралися або виступати на Урочистому концерті, або на нього дивитися, а це віддавало враження, що тут справді відбувається значна подія, яким є Фестиваль української культури „Калина”.


УРОЧИСТИЙ КОНЦЕРТ –
24-го червня 2006 року
″Вісник Коломийки″ ч. 31 – липень 2006 року 


Урочистий концерт на 3-му Фестивалі української культури „КАЛИНА” почався українсь-ким танцем „Чабанські гри” у виконанні танцювальнього ансамблю ТПУК „Коломийка”. Цей танець не був заведений у офіційну програму, а виконаний тому, щоб піднести настрій глядачам і тому, що у офіційній програмі концерту домашні товариства могли виконати тільке шість танців і набагато більше пісень, п’ятнадцять. По засвоєній програмі кожне наше товариство мало право виконати два танці і три пісні, але від п’ять товариств два не мають танцювальні ансамблі.
І справді, танець домашніх танцюристів викликав бурхлеві оплески а настрій глядачів уже піднесений до рівня напруження, щоб побачити і інших танцюристів і співаків того вечора на Урочистому концерті 3-го Фестивалю української культури „Калина”.
Центральною маніфестацією 3-го Фестивалю української культури „Калина” є Урочистий концерт фольклорних ансамблів Культурно-мистецьких та просвітних товариств Сербії, котрі плекають українську культуру.
Ведучі програми запросили Голову Програмної комісії ІІІ Фестивалю української культури „Калина” пана Петра Ляховича привітати гостей, учасників та глядачів, він звернувся до присутних словами:
Шановні пані і панове, добрий вечір! Вітаємо вас, уважені гості, дорогі учасники Фестивалю „Калина” і шановні глядачі.
Маю честь окремо привітати від імені Фестивальної ради 3-го фестивалю української культури „Калина” та від Товариства „Коломийка” Мера Општини Ср. Митровица пана Зорана Міщивича, Представників Посольства України, а саме Його Екселенцію пана Анатолія Олійника, Секретаря у Посольстві України пана Юрія Лисенка, Заступника Голови Національної ради українців Сербії пана Мирослава Калинюка і Секретаря пана Мирослава Гочака, Заступника Голови Скупштини Општини Ср. Митровици д-р. Ненада Лемаіча, Начальницю Відділу громадських активностей та відділу для культури у Скупштині Општини Ср. Митровиці пані Зоріцу Ґашпар, Директора Установи плекання культури „Срем” пані Зоріцу Міщевич та директорів усіх культурних установ і товариств Ср. Митровиці та з других міст.
Радіємо, що маємо гостей з України, танцюристів з Львова і вакальні групи з Бучачу. Також вітаємо представників міста Бучачу а окремо пана Олега Михайліва, голову Обласної ради міста Бучач.
Шановні пані і панове, цей фестиваль задуманий і започаткований щоб показав рівень мистецької культури у наших Товариствах а ще більше заохочував нашу молодь до плекання своєї національної культури і освіти.
Учасникам Урочистого концерту бажаємо успішного виступу а вам шановні гості і глядачі приємного спілкування з виконавцями програми.
Тепер запрошую Мера Опщтини Сремської Митровиці, щоб звернувся до нас. Пан Зоран Міщевич вийшовши на сцену, привітав усіх присутних і поздоровив таку значну подію у Сремській Митровиці, яким є Фестиваль української культури.
Петро Ляхович продовжив: -Маю честь запросити Його екселенцію пана Анатолія Олійника, посла Посольства України, щоб звернувся до вас.
На сцену вийшли Посол Анатолій Олійник і Перший секретар Посльства Юрій Лисенко і звирнулися до глядачів українською і сербською мовами.
Далі програму наявлювали ведучі Оксана Стецюк і Младен Ворінський: -Насамперед прозвучить Урочиста пісня фестивалю під назвою „Калина” автора Михайла Ляховича а виконують її співаки Товариства плекання української культури „Коломийка” з Сремської Митровиці.
- Культурно-мисецьке товариство „Іван Сенюк” з Кули засновано 1971-го року з метою розвивати усі форми криативної культурно-мистецької самодіяльної творчості народів і національностей міста Кула.
Активність товариства презентується по гуртках: декляматорів, дитячого хора, дитячої драми, музики та співаків – джерльної групи, дівочої групи, дитячого та молодіжнього гуртків танцю. Учасники з Кули виконають таку програму: Мішана група: „Вінок народних пісень”, український танець „Гуцулка”, детячий ансамбль і Філип Пронек заспівають дві пісні і український танець „Козачок”.
-Українське культурно-мистецьке товариство „Кобзар” з Нового Саду існує чотири роки у якому пра-цюють такі секції: хор, група співаків і дитяча група співаків. Аматори з Нового Саду представлять таку програму: Пісню „Ой, три шляхи широкії” без музичного супроводу, пісню: „Закувала зозуленька” з музичним супроводом, тріо „Калиночки” Ана і Міряна Боцій та Івана Калинюк заспівають пісню „Ой, чорна я си чорна”,мистецький керівник Світлана Строцька.
-Культурно- просвітне товариство „Карпати” з Вербасу засновано 1991-го року з метою зберігання та розвитку української та русинської култур, звичаїв і мови. В рамках товариства працюють секції: драм-гурток, оркестра, співаки, хор, фольклор, літературна, декляматорська, етнографічна і інші. Учасники з Вербасу виконають таку програму: „Превітний танець”, хореографія Славко Микитишин, керівник оркестри Никола Чізмар, „Вінок народних пісень” дірігент Надія Воротняк, Закарпатський народний танець „Марічка”, хореографія Славко Микитишин, Джерельна мішана група і пісні „Летить галка понад балку” і „Зеленеє жито”, мист. керівник Надія Воротняк.
-Культурно-мистецьке товариство „Калина” з Інджії засновано 2005-го року, в якому працюють секції: група джерельних пісень, декляматорська і співаки солісти. Товариство перший раз виступає на фестивалі „Калина” а група джерельних пісень виступає перший раз від засновання. Просимо дати їм підтримки. Вони виконають таку програму: Джерельна група і „Вінок українських пісень”, мист. керівник Марина Маркович.
-Товариство плекання української культури „Коломийка” з Сремської Митровиці засновано 1979-го року як фольклорний ансамбль, у складі якого працювала і група джерельних пісень. Ансамбль переріс у Товариство 2003-го року і поширило активність на секції: молодші і старші танцюристи, група джерельних пісень, дівоча вокальна група, Співаки солісти і дуети, орхестра, етнографічна, вишивальна, навчання української мови і бібліотека. Товариство „Коломийка” успішно виступило на 1-му, 2-му, а зараз є технічний організатор 3-го Фестивалю української культури „Калина”.Аматори „Коломийки” перепускають вашій увазі таку програму: Дівоча вокальна група і пісня „Місяць на небі”, мист. керівник
с. Цецілія Тонкич, український танець „Горлиця”, хореографія Микола Ляхович, Група дже-рельних пісень і пісні: „”Ой, зацвела черемшина” і „Ой, там на горі”, мист. керівник Петро Ляхович, український танець „Козачок”, хореографія Микола Ляхович, керівник оркестри Дамір Буха.
Шановні глядачі, пані і панове, це була офіційна частина програми 3-го Фестивалю української культури „Калина”. Зараз представляться вам гості цього концерту. Між гостями є: Ансамбль танцю „Юність” з Львова –Україна, Вокально інструментальний ансамбль „Зорепад” з міста Бучач, Україна, Чоловічий концерт „Бучачани” з міста Бучач, Україна і Українсько-культурно-мистецька спілка „Тарас Шевченко” з Баня Луки, Рес-публика Сербська.
- З цією частиною програми закінчився 3-ій Фестиваль української культури „Калина”. Дякуємо усім, хто пречинився, щоб цей фестиваль відбувся так гарно і успішно. Прощаємося з вами словами: „Допобачення на 4-му Фестивалі української культури „Калина” 2007-го року у Новому Саді.
- Після закінченої програми кожного ансамблю Ана Ляхович виходила на сцену передати мистецькому керівнику Подяку і подарунки.
Петро Ляхович


Третій фестиваль української культури «Калина» відбувся у Сербії
У Сремській Митровиці у Сербії 23 та 24 червня 2006 року організовано Третїй Фестиваль української культури «Калина». Цей Фестиваль є центральною культурницькою маніфестацїєю української громади Сербїї. Організатор є Нацїональна рада української нацїональної меншини Сербїї. Підтримали фестиваль Міністерство культури Сербії, Міністерство закордонних справ України та місцеве самоврядування Сремської Митровиці.
Програма була різноманітною. Першого дня 23 червня організовано Етно й художню виставку у Музеї Срема. Виставлено художні твори авторів Віктора Зубка з Нового Саду, Соні Ардан з Нового Саду, Надії Дума та Дарка Ляховича з Сремської Митровиці, Данієла Бабича. Тут же ї твори з Дитячої художньої колонїї «Кобзар» та вироби Об`єднання старших сестер при Церкві Вознесіння Господнього у Сремській Митровиці.
На конкурсному вечорі Фестивалю у міському театрі імені Добріци Мілутиновича виступили учасники з усіх міст Сербії з більшим скупченням української громади – з Вербасу, Кули, Нового Саду, Інджії та Сремської Митровиці. Журі фестивалю оцінював виконання українських народних пїсень. Попереду заявлено 18 пісень у дитячїй та дорослих категоріях. Третє місце у конкуренцїї дітей зайняла Йовановська Соня з Кули (пісня Не сама, не сама), друге Ляхович Олександра з Сремської Митровиці (Стоїть гора високая). Голосувала ї публіка і вони найкращим виконанням вважали виступ Тетяни Ключковської та Филипа Проника (Гоп шіді ріді). Журі оцінив, що найкраще пісню виконала Станич Сандра з Сремської Митровиці (Козак од`їжджає).
У конкуренції дорослих третє місце зайняв Закамарок Петро з міста Інджія (Пісня Я сьогодні від вас від`їжджаю), друге Сегеді Янко з Вербасу ( Їхав козак за Дунай). Публіка за найкраще виконанні проголосувала виступ Ляхович Петра та Ляхович Еміла з Сремської Митровиці (Їхали козаки із Дону додому), але журі оцінив як найкращий виступ Надії Воротняк та Галини Вуячич з Кули та Вербасу (У горах синіх).

Молодші до 18 років:
Співає:                                Місто:                       Назва пісні:
1.Катерина Канюга     Ср. Митровица           „Ой, гарна я гарна”
2.Соня   Йовановська   Кула                          „Не сама, не сама”
3.Данієла Мойсовська Ср.Митровица        „Ой, на горі два дубки”
   Олександра Сем’янів
4.Мирослав Солдат    Кула                    „Розпрягайте хлопці коні”
5.Олександра Ляхович   Ср. Митровица      „Стоїть гора високая”
6 Єлена Тандарі            Кула                         „Хлопці кучеряві”
7.Микола Мороз             Ср. Митровица       „Світе, місяць, нічку”
8.Тетяна Ключковська і Филип Проник  Кула            „Хоп шіді ріді”
9. Сандра Станич         Ср. Митровица       „Козак од’їжджає”
Старші понад 18 років:
Співає:                                            Місто:                      Назва пісні:
1. Надія Воротняк і Галина Вуячич    Вербас                     „У горах синіх”
2. Петро Закамарок                         Інджія      „Я сьогодні від вас від’їжджаю”
3.Надія Канюга                       Вербас                    „Червона рожа незів’яла”
4.Софія Мученська і Хелена Сабадош       Вербас                    „Перелаз”
5.Славко Микитишин                     Вербас                    „Висить ябко, висить”
6. Маріяна Бойко                        Новий Сад              „Горіла сосна, палала”
7. Еміл і Петро Ляховичі      Ср. Митровица      „Їхали козаки із Дону додому”
8. Янко Сеґеді                            Вербас                    „Їхав козак за Дунай”
9. Ярослава і Михайло Тамаш         Вербас                     „Козаче, козаче”
На Конкурсному концерті виступили як гостї фестивалю: Вокально-інструментальний ансамбль „Зорепад” з міста Бучач (Україна), Чоловічий квартет „Бучачани” з Бучачу (Україна) та З`єднаний хор Культурно-просвітнього товариства імені Івана Франка з Вуковару та Культурно-просвітнього товариства „Україна” з Славонського Броду (Хорватія).
Другого дня 24 червня організовано Нараду на тему «Українці на просторах колишньої Югославії у XIX та XX століттях». Мета була щоб організованим чином розпочати серйозні дослідження минулого української діаспори Балканів. Дослідження соціального й культурного минулого до тепер проходило стихїйно ї несистематизовано першоджерела документи та тематики суспільного життя української громади.
Участь взяли: Ярослав Комбїль з Вербасу з темою «КПТ «Карпати» від 1990 до 2005 рр.», Іван Терлюк з Нового Саду «Історія нашої діаспори на порозі нового життя», Павло Головчук з Липовлян (Хорватія) «З нашого минулого», Славка Карпа-Паньків з Липовлян (Хорватія) «Стан ї перспектива вивчання української мови в Хорватїї», Андрїй Гевка з Любляни (Словенїя) «Життя переселенців в селі Селище у Боснії», Василь Дацишин з Кули «Інформування рідною мовою у Сербії – стан і перспективи», Борис Небесний з Нового Саду «Етно-історичний путівник через Сербію – українцї». Роботи до Наради вислали Борис Гралюк та Славко Бурда з Хорватїї, Петро Мирецький з Польщї, Олександр Чорний з Боснії та Михайло Ляхович з Канади.
На площі перед міським театром Сремської Митровиці організовано масову презентацію української кулінарії, де бажаючі мали нагоду покуштувати відомі українські пироги (вареники).
Центральною програмою є Святковий концерт. Тут же з причин несприятливої погоди виступили з найкращою програмою українськї товариства Сербїї: Культурно-просвітне товариство «Карпати» з Вербасу, Культурно-мистецьке товариство ім. Івана Сенюка з Кули, Культурно-мистецьке товариство «Калина» з Інджії, Українське культурно-мистецьке товариство «Кобзар» з Нового Саду та Товариство плекання української культури «Коломийка» з Сремської Митровиці. Однак, тут же виступили і гості: Ансамбль танцю «Юність» зі Львова (Україна), ВІА «Зорепад» та Чоловічий квартет «Бучачани» зі Бучачу (Україна)  і Культурно-просвітна спілка українціво імені Тараса Шевченка з Баня Луки (Боснія і Герцеговина).
Гостями Фестивалю були Надзвичайний та Уповноважений посол України у Сербії Анатолїй Олїйник та перший секретар Юрїй Лисенко, голова Бучацької Районної ради Олег Михайлїв, голова районної ради Сремської Митровицї Зоран Міщевич та інші посадові особи місцевого самоврядування.

                       Інфо служба Товариства «Просвіта»
                                                 Василь Дацишин









 (КОУКЮ)

Нема коментара:

Постави коментар